Hoppa till innehållet

Xterra och VM kval två dagar kvar!

http://www.xterrasweden.se

På lördag klockan 12:55 så smäller det!! Ett av de viktigare loppen för mig detta år och i hård konkurrens med proffs och halvproffs i jakten på prispengar, ära och berömmelse....men framför allt en kvalplats till VM på Maui, Hawaii

Ifrån Thule teamet så kommer jag, Martin Flinta (age group) Helena Erbenova (Pro) Clas Björling( age group) och kanske Sam Clark (Pro) köra.

Just nu känns det riktigt bra, har gjort alla förberedelser enligt plan och tycker att bitarna fallit på plats tillfredställande, känner mig lugn med det, fast det finns alltid en viss ångest för att "det skulle ha tränats mer, annorlunda" etc etc...

Ok! det enda jag varit oseriös med är simningen...tyvärr! Har svårt att motivera mig till att hoppa i vattnet och utvecklas till en Michael Phelps eller Sarah Sjöström. Den senare som simtränade i banan bredvid i vintras, då det blev några träningspass i Eriksdalsbadet i hopp om att lura fram simhud mellan tårna. Men har genom en infarkt av simning korvstoppstränat i vattnet den senaste tiden och försökt rädda det som räddas kunde.

Får jag till en simtid runt 25 minuter på tävlingen, så får jag vara nöjd!

Jag kommer ha samma strategi som vid tidigare tillfällen, tänka på teknik, simma lugnt och avslappnat (stort) ja det låter jäkligt proffsigt när jag beskriver det, men när ett tränat öga ser mig så har nog haverikommissionen ett åtgärdsprogram till hur Mr Palonen skall simma mer som jag just beskrev. Men hursom! Jag sparar mig till cykeln och löpningen, för grejen är den att öser jag på i vattnet så kommer jag vara högst 30-45 sekunder snabbare upp till växling, men vara betydligt mer kraftlös på cyklingen som sedan smittar av sig på de 10 avslutande löpkilometerna. Därför är det mer vägvinnande för egen del att sejfa först, för att sedan lägga i högsta växeln och full gas.

Återgår till mina förberedelser.

Efter Åre Extreme (där jag hade en bra formtopp) så blev det någon vecka vila och därefter in i en träningsperiod igen. Låg på gränsen en hel del och kände mig ganska sliten stundtals och något jag fick erfara för en vecka sedan då jag spontant anmälde mig till ett mountainbike marathonlopp i Allingsås över 60 kilometer. Jag hade ingen bra feeling innan start och när den väl gick, så saknades det hästkrafter och tryck på pedalerna. Hade dålig timing, var ovän med terrängen och funderade på att bryta när det närmade sig halva loppet och varvning. Ganska snart efter att de tankarna börjar gro, så smällde jag hårt i backen och slog i huvudet rejält. Efter den kraschen så var inte valet så svårt längre, jag avbröt & åkte hem med en kraftig huvudvärk och yrsel, samt blev påmind att det är bortkastat att tävla när jag inte har laddat 100% för det. 

Efter vurpan så belönades jag med ett svullet knä (muskulärt) som omöjliggjorde löpning och blev lite nervös för hur pass illa det var? skulle jag hinna bli ok till Xterra? Men cykla gick bra och jag körde nått intervallpass på Monarken inomhus och masserade försiktigt knäsidan själv och efter ett par dagar så började jag springa igen och ganska snart var det full fart på benen. Därefter så klämde jag in några pass med tävlingsfart på banan som jag haft förmånen att kunna nöta då det är hemmaplan och väldigt nära my crib. Fortfarande lite småsliten, men när tiderna på banan slog om till personbästa (trots trötta ben) så är det positiva signaler om att formen är god och nu är det endast vila och massage som gäller, så kommer kroppen stå till förfogande med bästa möjliga skick på lördag.

Sista förberedelser

Torsdag: Massage och ett lugnt simpass på 30 minuter,

Fredag: Möjligen simning 30 minuter och en promenadrek av löpbanan (en sista gång)

 

 

1500meter simning

30 kilometer mountainbike

10 kilometer terränglöpning

 

Kom gärna till Hellas och kika på lördag!

Jari Palonen