Hoppa till innehållet

X-Men Apocalypse

Detta är den sjätte X-Men rullen i ordningen, blandar inte in Wolverine filmerna och Deadpool som står på egna ben.

X-Men Apocalypse: längd 2 tim 24 minuter. Regi: Bryan Singer

Dessa dagar så spottar Marvel ut superhjältefilmer och har man inte hängt med på tåget ifrån början, så kan den för en oinvigd bli mer än rörigt. Även för den inbitne Marvel entusiasten så uppstår frågetecken och hjärngympa för att hänga med i svängarna. Till grund för detta ligger att filmerna har hoppat fram och tillbaka i tiden, vilket medfört att det är dubbla uppsättningar med skådespelare som gestaltar sin karaktär, samt att produktionsbolagen 20th Century Fox och Marvel Studios har ensam rättigheter till en del av figurerna i Marvel universumet, men även gränsöverskridande tillgång till några, exempelvis ”Quicksilver”

Evan Peters gestaltning av ”Quicksilver” dök först upp i X-Men filmen ”Days of Future Past” Därefter så syntes Aaron Taylor-Johnson tolkning av densamme i Avengers ”Age of Ultron” och nu i och med X-Men Apocalypse så är det återigen Evan Peters som spelar den snabbfotade superhjälten.

Filmen tar sitt avstamp 3600 år f.Kr. och ger oss en historielektion, samt rätar ut alla frågetecken kring skapandet av pyramiderna i detta Marvel universum. Inledningen är riktigt bra och snyggt gjord, vid rodret sitter urmutanten En Sabah Nur/Apocalypse porträtterad av Oscar Isaac. Denna blå maktgalna diktator med mer förstörelsekraft än hela X-Men teamet samlat, gör som alla envåldshärskare och hungrar efter mera makt, vilket blir hans fall.

En Sabah Nur är utslagen men inte uträknad och när filmens handling tar ett språng fram till modern tid (1983) så lyckas människan öppna ”Pandoras box” ändra världsordningen och försätta oss själva ett snäpp nedåt i näringskedjan, En Sabah Nur "Apocalypse" tar vid där allt slutade senast. Han får snabbt ta igen 5000 förlorade år och göra en recap, sedan far han runt med sin parodiskt mörka röst och samlar ihop fyra anhängare bestående av starka mutanter som tvivlar på mänskligheten och är lätta att manipulera (Apokalypsens fyra ryttare)

Ungefär vid detta skede så blir jorden ett rivningsområde och dessa fem mutanter leker wrecking ball. Filmens handling har hoppat mellan det onda och det goda, där Charles Xavier´s mutantskola står för det goda, man får en inblick i skolans värld och en touch av ”high school film” det är lite gulligt, sött och tokigt. Professor X spelad av James McAvoy besitter den förmåga som en blå mutantdiktator som håller på att gräva om jorden har högst upp på sin önskelista. Att kunna styra alla människor, vilket försätter honom i stor kidnappningsrisk.

I den föregående X-Men filmen ”Days of Future Past” så var karaktären ”Quicksilver´s” framträdande, filmens behållning som drog ned skratt och applåder, samma sak denna gång. Scenen då allting stannar upp och går i ultra slowmotion då Evan Peters (Quicksilver) får köra sin grej till Eurythmics sound ”Sweet Dreams” är publikfriande och snyggt.

"Quicksilver"

Om första halvan av filmen varit ett pusslande av att försöka få ihop en story med någorlunda djup, så faller det platt tyvärr. Det är för många karaktärer och handlingen känns stressad (trots ca 2 timmar 24 minuter) Michael Fassbenders ”Magneto” får mest tid. Det blir bra och lite smärtsamt, när man får följa hans öde som anonym stålarbetare i Polen, vilket skapar en förståelse i ett senare skede.

Den andra halvan av filmen är mest ett bombastiskt överspelat spektakel av specialeffekter och kaos, -Less is more! Det blir för mycket av det goda. Det är underhållande en stund, men att trycka på gasen mer och mer skapar bara inflation i upplevelsen och intresset minskar i samma takt som popcornen i hinken, vilket också blir den övervägande känslan när lamporna tänds och publiken går ut.

Jag ger filmen en mycket svag 3:a av 5 möjliga. Det ändå lite högre betyget, grundar sig på inledningen och de få positiva inslag som jag ovan nämt.

The End

Deadpool 2 håller just nu på med att sätta ihop sin ensemble, där ”Cable” skall rollsättas och Dolph Lundgren är en möjlig kandidat. Men! Jag skulle hellre se en combo med Ryan Reynolds ”Deadpool” tillsammans med Ron Perlman som ”Cable” och Evan Peters ”Quicksilver” kan inte bli annat än succé.