Hoppa till innehållet

Adventure Racing mot mål

Efter senaste analysen så har det hänt massor och ingenting.

Alla foton tagna av Erik Pütsep

Seagate leder och ser ut att gå mot seger om inget oförutsett inträffar (vilket inte är ovanligt...men gäller sällan Seagate) De har fortsatt på inslagen bana med jämn hög fart med väl avvägda sömnstopp och minimalt med misstag...as usual. När nu tävlingen går in i ett slutskede med endast två etapper kvar (beräknad tid ca 10-11 timmar) så brukar man kunna slå på ett extra fokus (särskilt när man leder eller är "hungrig" och känner att man har något värt att slåss för & jagar likt en vargflock för bättre placering) Extra extra! Tillägg! och nyss inkommen info:  Sover just nu efter paddlingen vid TA 12 och AMK har också anlänt och håller precis på att sätta ihop sina cyklar, dra iväg och ta över ledningen. Min analys är att Seagate sover i ca 30 min-1 timme, för att sedan köra hela vägen in i mål. 

Adventure Medical Kit ligger ca 1,5 timme efter och har fortfarande chansen givetvis och är endast en Seagate dipp eller misstag bort. Tillägg! nyss inkommen info: Se ovan! Nu blir det spännande, Seagate sover och AMK chansar och drar ifrån höften... Om tröttheten slår till på cyklingen så kan det straffa sig och farten reduceras till löjligt låg och Seagate kommer blåsa förbi. Men stannar de i rätt ögonblick (ifall ögonen börjar dala) tar 15-20 minuter så kan det hålla hela vägen.

Columbia Vidaraid har som jag förutspådde klättrat uppåt, ända till 3:e plats och ligger inte så långt bakom Medical Kits, tillsammans eller strax framför Painted Wolf. 

Painted Wolf har sakta men säkert klättrat i listan och smyger nu med som en potentiell pallkandidat, vilket jag inte kunde se komma innan detta race.

Fransoserna i Naturex var ett team jag inte nämnde i föregående inlägg (tänkte dock på det då) Men känner igen några av dem och de lyckas ofta sy ihop säcken med ett bra resultat, vilket inte verkar vara ett trendbrott denna gång heller då de just nu är på 5-6:e plats.

Estonian ACE Adventure Har tappat lite momentum och jag har svårt att se dem kunna hämta in Seagate, men är fortfarande ett potentiell medaljör (beroende på hur sista natten ser ut rent orienteringsmässigt, ju trixigare desto bättre för dem)

Ok nu över till svenslägret..läget!

Sweco runt 17:e plats och Outnorth kring 22:a plats. Misstänker att de inte är nöjda med detta och har en placering i fältet som är oerhört mentalt tufft. Att ha högre ambitioner innan, men hamnar i ett läge där det mest går ut på att ta sig fram till mål, med vetskapen av att det önskade scenariot inte kommer infrias. (Nu skall jag inte måla fn på väggen, eftersom jag inte har pejl på deras målsättning) Men! Dessa två lag har kapacitet att blanda sig i kampen om betydligt bättre position. 

Safat magsjukan spred sig tydligen och det vart fler än Malin som fick krångel, tyvärr. Jag har inte sett några större orienteringsbommar eller läst om det. Antar att de tog en längre vila (då det var lönnlöst att försöka pressa vidare i dåligt tillstånd) för att se ifall status kunde ändra sig och återbäringen av lite extra kraft skulle erhållas istället. Men magsjuka + förmodad extra vila = stor tidsförlust och ras i resultatlistan. Nu krigar de på och om de känner sig lite starkare, så har de möjlighet att hamna inom top 5 och har magtrenden vänt helt, ja då kan fortfarande SAFAT vara en medaljkandidat, men har inte allt i deras egna händer, de måste kasta tärningarna, slå Yatzy och förlita sig på att de framför gör misstag eller tappar fart.

Thule har fått kasta in handduken. "Framgång föder framgång" skrev jag i förra inlägget, men när det blir för många motgångar så kan tillslut luften gå ur och man orkar inte kämpa mot de rådande smärtorna. Martin hade tydligen fått en revbenssmäll under en av de tidiga paddelsträckorna (fallit ur båten och blivit påkörd av en annan) Laget låg som jag skrev tidigare väldigt långt bak initialt i tävlingen, för att sedan kriga sig ända upp i ledning. Ett sådant move bygger enormt med självförtroende och positiv energi. Det är en våg man vill och ska fortsätta surfa på och i ett sådant skede så är det enklare att bortse ifrån skavanker och smärtor som för stunden råder. Men att då i nästa ögonblick tappa allt och hamna i en situation som är ännu tuffare än tidigare, kan få vem som helst att tappa spirit och luften går ur totalt, samt att det är i princip omöjligt att motivera sig själv att kämpa vidare med...ett brutet revben exempelvis, trots hur stort krigarhjärta man har (Jag säger inte att det är så, eftersom jag inte haft kommunikation med laget än)