Hoppa till innehållet

Om sanningen ska fram, vill du ligga med mig då?

Just nu så pågår världens hårdaste tävling i världens hårdaste sport, 
Adventure Racing VM i Australien.

Länk till VM under

http://www.xpd.com.au/index.htm

Jag är som sagt inte på plats, utan hemma istället och har precis tagit ut en bake off baguett ur ugnen, men! följer dramat minutiöst!

Jag hade möjligheten att deltaga, men valde annat istället och håller tummarna för Thule Adventure Team såklart, men även för övriga svensklag och hoppas traditionen håller i sig med blågult som en av dom världsledande inom denna idrottsform. 

Nu hoppar vi in i racet som har pågått i 1 dygn 10 tim 15 min och 35 sekunder.....

Så här ser det ut just nu

 Detta är min spontana reaktion och analys av läget

Seagate är en karbonkopia av sig själva, det ser exakt ut som vanligt. De ligger i spets och borrar redan ifrån start....men! Den stora skillnaden är att de har inte lyckats dra iväg så förbaskat mycket och det är fler lag som för deras del ligger oroväckande nära. Seagate kör med Joanna Williams istället för Sophie Hart. Det behöver inte vara så stor skillnad, då J. Willams har höjt sig de senaste åren, men skulle jag ställa de damerna mot varandra så borde en toppad S.Hart vara den starkare av de båda.

Är lite förvånad att Columbia Vidaraid gått så långsamt och tappade mycket redan ifrån start. Men! de har sakta men säker tuggat in avstånd och är inte på något vis borträknade ur denna match.

Peak adventure gick starkt ifrån start, tappade sedan efter lite felnavigering, men är nu på väg uppåt igen. Min analys! Med jarad Kohlar så finns bara en växel och det är full gas! och han sliter och drar som ett djur. Vilket ofta straffar sig tillslut och "väggen" ligger inom en draglinas avstånd. Jag tror att de fick betala priset för den hårda öppningen, tappade momentum, men när de sedan fick hålla sin pace och den värsta tävlingshetsen lagt sig, så börjat maskineriet att fungera igen och avancerar i fältet. 

Adventure Medical Kits ser ut som vanligt, i täten och har en jämn hög fart utan direkta svackor. 

Ett lag som överraskat mig lite är Yealands med Aaron Prince syrra Lara. hade inte med dem som top 5 lag. Har gått på bra ifrån start men nu tappat lite hastighet och blivit upphämtade och omköra av några team. 

Svenskarna!

I skrivande stund så har Thule hoppat upp på delad andraplats (enligt trackingen) De hade en riktigt usel start, men har sedan kämpat och krigat tillbaka placering för placering, Staffan klätt av sig ned till fillingar enligt sedvanlig manér (se bilden ovan) och de har haft snabbaste splittiderna mellan checkpoints och TA´s konstant, förutom på paddelsträckorna, där de tappat istället mot övriga toppen. Men en sådan forcering kan kosta längre fram i loppet, men de var tvungna att chansa och lägga i högsta växeln, annars skulle loppet ha runnit dem ur händerna. Nu har det gett bra utdelning och en sådan känsla skapa ännu mer positiv energi och framgång föder framgång.Hörde att nått revben var av, (men det är ingen fara) om du ignorerar smärtan en halvdag, så slutar kroppen skicka smärtsignaler, så funkar det! 

Safat har genomfört loppet tills nu, exakt som jag förväntade mig, i spets och slagläge på alla pallens ytor. Men tappat lite speed och vad jag kunde tyda av deras vägval under senaste cyklingen var att de tog ett längre sådant. Läste att Malin haft krångel med magen och sånt är inte roligt, då är det svinviktigt att få i sig vätska och energi (trots att man är osugen) antar att hon tagit någon specialantibiotika som de alltid bär med sig för att döda de mesta i kistan och man kan få ont i magen av det istället, men är ändå ett bättre alternativ. Än så har de inte spelat ut alla sina kort....

Sweco ligger längre ned i fältet och är antagligen lite missnöjda med sitt race vid detta läge. Hörde att någon skadat foten och såg en bild där Marie gick med ett extra stöd för knäet? vet inte om hon kört med det ifrån start? Men laget borde ligga inom top 10, så de får se till att vända trenden och hoppas på flow och att återstoden av racet går deras väg, då har de fortfarande en möjlighet till top 10 placering.

Outnorth adventure team är väl lite i samma läge som Sweco, säkert inte helt nöjda med hur loppet förvandlats. De har gjort lite orienteringsbommar här och där, men tuggar på och har chans på top 15...top 10 är nog svårt

(O.B.S !! Varingens finger!) Estonian ACE detta team med grymma navigatörer har likt Thule arbetat sig upp till toppen i detta race (efter en långsam start, kanske taktik?) Med tanke på att de har visat sig ha speeden som krävs, men också förlita sig på god navigering, så är de här ett team som kommer att vara med till mållinjen för guldjakt i den bästa av deras världar. 

Det har endast gått 1,5 dygn...och det är låångt kvar?....eller är det det? jag tycker inte det faktiskt! Normal brukar ett VM ta ca 5,5 dygn för att kora en världsmästare. Men jag vet att lagen har kört snabbe än beräknat och ser jag på bansträckningen som är kvar, så ser det ut som att vinnaren är klar efter ca 3,5 dygn, vilket är vad jag vet den kortaste tävlingstiden för ett VM någonsin? (utan att googla) 

Men eftersom jag inte ha mer info än vad jag kan uppskatta och se på googlemaps, så kan det ju vara riktigt hårda sträckor med tuff navigering och pushbike kvar, vilket plussar på ett extra dygn och målsnöret korsas efter 4,5 dygn, men jag är tveksam. 

Tävlingen har nu gått in i den andra natten och sömnbristen kommer göra sig påmind. Men eftersom det verkar som att tävlingen rullar på kvickt så kommer sömnen att få stryka på foten (kanske lite mer än vanligtvis) då det är dyrbar tid och det gäller att hitta perfekt balans mellan sova och rycka fram. Seagate brukar kontrollera loppen efter att de fått 4-5 timmars ledning och tar ut lite sömn här och där, för att sedan hålla en högre fart när de väl är igång. Men fortfarande så kan de inte slappna av och känner flåset i nacken, vilket är högst intressant och vi får se hur de tackla detta bekymmer? När jag var med och slog Seagate med Haglöfs Silva, så uppstod det scenariot och de hade som mest (endast 2,5 timmes ledning) innan vi kom ikapp och slog dem med ca 3 timmar. Jag vet att SAFAT inte är så generösa med sömntillfällen (särskilt inte när det drar ihop sig) Det kommer hända en hel del denna natt och tror att de två sträckorna som kommer utkristallisera och vara utslagsgivande är de två nästkommande ifrån TA7-TA9...den som lever få se och tills dess får alla som är trötta i ögat och vill sova under loppet hoppas på "Om sanningen skall fram vill du ligga med mig då" ...ligga ned alltså! nått annat orkar man inte. 

Det var lite kort ock koncist! 

Är det något som du undrar över och varför lag gör si eller så!? "vad är det som händer??" Allmänna funderingar eller vad som helst? så kan jag svara på det. Ställ gärna frågan på Facebook( Under detta inlagda inlägg) så andra kan ta del av den tråden.