Hoppa till innehållet

Roadtrip i USA

Efter att ha besökt 4 delstater, pressat ca 450 mil i bil och alldeles nyss checkat in på ett hotel för att sätta oss att äta efter en avslutad 4,5 timme lång hike i Grand Canyon, så känns allt perfekt....tills!

 

Jag tar upp mobilen och skall kika på vilken tid hemresan, flyget avgår ifrån Las Vegas. kl 00:10....30:e Oktober...Men vänta nu!?

Det är ju 29:e idag!! Vi inser med lite fördröjning vårt misstag, men vaknar sedan snabbt ur våran illusion om att vi hade ytterligare en natt för att sedan åka till flygplatsen imorgon....fel!

Jag börjar omedelbart räkna restid ifrån Grand Canyon till Las Vegas+återlämning av hyrbil och checka in tid... 

-Hmm...ca 4,5 timme i bil till Vegas...hitta rätt...lämna bil...

Vi hinner!! men det blir på håret och inget får sinka oss...Game on! Flash Gordon mode...

Ställer mig upp, lämnar en pulled pork och rusar till receptionen för att checka ut och förhoppningsvis få pengarna tillbaka?.....Vart är Hanna?...vänder mig om...hon ska bara avsluta sitt vinglas....

 

....2 veckor tidigare

Vi landar i San Francisco och hämtar ut våran hyrbil en Dodge Grand Caravan. Har alltid en fantasi om att hyra en Ford Mustang cab eller liknande, men när allt kommer omkring så är en mini van oslagbart!

Vår bil runt Monument Valley Arizona

De första dagarna bor vi hos familjen Mattsson och utgår därifrån på våra dagliga strapatser för att botanisera i denna nordligare delen av Kalifornien. 

Några axplock!

Alcatraz

Giant redwood's Big Basin

 

Santa Cruz

Golden Gate bridge

Det som händer första dagen är att vi kommer tillbaka ifrån Alcatraz, äter en sen lunch på Pier 39, skall sedan gå till bilen och.....

Ett knackat fönster och Hannas ryggsäck med innehåll hade fått ny ägare...tyvärr!

En lätt ångest bris sveper över, men ca 3 timmar senare så har vi en anmälan gjord och hämtat ut en ny kärra.

 

Efter några dagar så börjar vi rulla söderöver och mot Los Angeles via Highway 1. 

Vi hänger i Malibu och Santa Monica beach ett par dagar och bor på JW Marriott

Hanna trivs som fisken...

 

jag med...

Santa Monica beach

  

Släpper Los Angeles och drar öster ut mot Las Vegas för att checka in på Westgate hotel och sedan hinna med en NHL hockeymatch mellan Vegas Golden Knights och Chicago Black Hawks.

 Har aldrig varit i Vegas tidigare, men det är ett spektakel ändå värt att uppleva, men det räcker med 1-2 dagar.

Trodde inte att det skulle vara sådant tryck på hockeymatchen, tänkte att ishockey i Las Vegas inte skulle vara någon huvudattraktion....men ack vad fel! Nyhetens behag så klart och det var i princip fullsatt, vi hade turen att komma över ett par VIP biljetter till en bråkdel av kostnaden. Arenan är tip top och invigdes för ca 1 månad sedan och det var grymt drag under matchen som hemmalaget Golden Knights gick segrande ur.

Lämnade Vegas och fortsatte nord ost mot Utah och nationalparken Zion. Nu började det dra ihop sig till resans crescendo Red Bull Rampage, men vi hade ett par dagar på plats innan tävlingen och vi hyrde cyklar.

Zion national park

Hanna

Solnedgång i Utah

Som den tracker man är så kunde jag med enkelhet, se att någon med Specialized Ground control passerat för 30 minuter sedan, någon med Schwalbe Rocket Ron för ca 10 minuter sedan och ett Mountain Lion för 2 minuter sedan...

Typisk västernhåla i Virgin Zion...

Detta är en av de mest magiska platser jag upplevt

Red Bull Rampage

Åkare: Brett Rheeder

Foto: Garth Milan/Red Bull Content pool

Jag kommer inte skriva något om tävlingen i detta inlägg, utan det blir ett helt separat inlägg. 

Gör det enkelt för mig nu och beskriver upplevelsen som -WOW! Inget har gett mig mer handsvett någonsin. 

Efter Red Bull Rampage så fortsatte vi hänga i Zion ytterligare en dag

Sprang/vandrade Angels landing. Angels landing är en led som går upp till 1760 meters höjd och den sista kilometern är riktigt exponerad med rikligt av luft på båda sidorna, men även en kedja att hålla i stundtals. Om du är i detta område, så är den här vandringen ett måste! Hela nationalparken Zion har oändligt med möjligheter för vandring, cykling och upplevelser. Skulle lätt ha stannat ett par dagar till, men vi hade nya äventyr på gång och fortsatte resan söder ut och in i Arizona.

 

 

Vi lämnar Zion och åker mot Monument Valley, en plats som är starkt förknippad med "Vilda Västern" och varit en plats för otaliga filmer och kanske speciellt västernfilmer. Exempel! Det är här Tom Criuse friklättrar i MI2, Familjen Macahan, Tv serien Westworld, 2001 a space odysse, Tillbaka till framtiden 3 och nästan alla västerrullar du kan komma på...

Även Forrest Gump...

 

Monument Valley

När solen gått ned och hästarna fått vatten, så kliver vi åter upp i sadeln och rider sydväst mot Grand Canyon.

 

Vi anländer till grand Canyon mitt i natten och har beslutat oss för att sova i bilen. Vi fixar i ordning bak med liggunderlag och sovsäckar. 

Grand Canyon ligger på ca 2500 meter över havet, så det är ganska kyligt på nätterna och vi förmodade att det skulle krypa ned mot nollan om inte lägre. Vi hade lånat sovsäckar, då mina endast är för tävling, väger knappt något och fungerar därefter. Så vi bäddar ned oss...men då hittar jag inte andra delen av blixtlåset till min sovsäck?? Och eftersom jag är militärt skadad och det gick en förmodad parkeringsvakt utanför (man får inte sova i bilen) så var det ljusdisciplin. Tände ingen lampa för att röja oss, utan kände gång på gång längst med hela dragkedjan efter den andra delen till blixtlåset...men utan framgång? Jag var så bombsäker på att den var sönder, så att jag tyckte det var lönnlöst att ens tända lampan för att kontrollera extra. Jag slet på mig en dunjacka och använde sovsäcken som ett täcke...-godnatt!

Jag fick väl ihop 1 timme sömn och hade det inte varit för att vi var två, så skulle jag ha behövt starta bilen och slå på värmen. Men eftersom det var oskönt i "sängen" så kunde vi rycka igång dagen tidigare än att solen hunnit gå upp. Vi rullar ihop sovsäckarna och...då upptäcker jag såklart att dragkedjan inte alls var trasig....

Vi klämde en välförtjänt Lodgefrukost, innan vi svidade om till löpkläder för att ta oss an Grand Canyon. 

 

Grand Canyon i arla morgonstund

Coloradofloden därnere 

 

Hanna kutar på

Planen är att springa ned till Coloradofloden och tillbaka, vilket är en lång sträcka....och lite för lång med min dåliga fot, som vid detta skede blivit sämre och sämre. Så det blir till Plateau point (en bit ovanför) och slutar ändå med ca 23 kilometer och 1300 höjdmeter ned och sen upp.

Också en helt fantastisk plats! 

Vi läste detta innan vi började springa ned i Canyonen och skrattade högt åt informationen angående ekorrarna "...hostile takover of your backpack"

Men väl nere vid Plateau Point to tog vi rast vila på stället, för att bara njuta av landskapet runt om oss....då hör jag hur något släpas!?

Jag vänder mig om och en ekorre försöker råna ryggsäck, full attack med tänder och klor....

Rör mig snabbt som Fantomen, men mästertjuven ökar också takten och är oerhört målinriktad att ta sig in ryggan. Jag kommer fram och gör en mawashi geri som han blockar och kastar sedan två rökgranater och sticker som en avlöning.

Här ser man tjuven på bild! 

Vi springer upp till South Rim Grand Canyon där bilen står och är lite småslitna, det tog ca 4,5 timme allt som allt. Vi är båda vrålhungriga och jag bara längtar efter att få checka in på ett hotell, äta och en god nattssömn på det, innan vi ska åka hem...imorrn.

Hanna har en vision och långt gångna planer på att inom en snart framtid ligga i en bubbelpool med ett glas vin i handen och ge benen lite skön återhämtning efter löpturen.

Vi checkar in på hotellet och går direkt in i restaurangen...jag beställer Pulled pork, Hanna ett glas vin...

 The End!