Hoppa till innehållet

Jari Palonen

Jag bor i Stockholm och jobbar som lasertekniker på Memira, ett företag som störst i Norden inom ögonlaser och linsbytesoperationer.

I första hand sysslar jag med adventure racing (tävlingar som genomförs i lag och pågår mellan ca 1-6 dygn non-stop, paddling, cykling och löpning) alternativt Multisport samma discipliner (kortare lagtävlingar eller solo) Det är detta jag sysslat med i 20 år.

Under min militärtjänstgöring och vägen till utbildningen som attackdykare, så upptäckte jag min fallenhet att klara hantera mat och sömnbrist, samtidigt under en hög fysisk och psykisk belastning. Det blev ett naturligt steg att börja med adventure racing, då sporten växte fram i Sverige i samma sekund som jag gjorde ”höger vänster om” 

Jag började vara aktiv ifrån 3-4 års ålder och därefter testade jag alla möjliga sporter fram tills jag upptäckte vad jag hade talang för.

Men 2006 lyckades jag skada ryggen så pass illa vid en olycka att jag fick stanna upp i tre år ifrån det mesta. Efter en undersökning med magnetisk resonans tomografi (MRT) så upptäcktes tre diskbråck som jag hade levt med under så pass lång tid att det fanns ingen direkt åtgärd för att rädda dem. Jag fick mer eller mindre beskedet ”Game over” och kunde att bli sjukpensionär. Lite olika alternativ kom upp som förslag, men inget kändes aktuellt just då. Men fick också uppmaningen att hålla mig i form, annars skulle förmodligen smärtorna intensifieras, vilket var något jag tog fasta på. För att fixa träningspass ibland, så fick jag trolla genom att värma upp ryggen med ett varmt bad eller dusch i 30 minuter och därefter vara tillräckligt mjuk för att klara av att hantera den tilltänkta aktiviteten.

2010 startade jag upp mitt tävlande på allvar igen och kommer fortsätta så länge det känns kul, är skadefri och motivationen finns kvar. Åren mellan 2010-2017 har jag tävlat ihop med AXA adidas, Thule adventure racing team, Team Haglöfs Silva, Swedish Armed Forces Adventure Team, alla är de lag som tillhör eller tillhörde toppskiktet i världen. Under de 7 senaste åren som passerat, så har jag hunnit ta VM brons i multisport, VM brons i Xterra (offroad triathlon) Tagit EM silver och EM brons i multisport, flertalet SM medaljer, vunnit Svenska cupen i multisport bl.a. Men det som kanske betyder mest personligen är en seger 2015 i Adventure Racing världsserien ARWS, där det blev en seger över de regerande världsmästarna Nya Zeeländska "Seagate" 

Förutom Adventure racing/multisport så tävlar jag eller har tävlat i mountainbike, löpning, swimrun, paddling och triathlon.