Hoppa till innehållet

Långa Lugnet Mountainbike i Falun

Foto: mtbfoto.se

Efter debaklet i Uppsala, så var jag inte tvärsäker på att åka till Falun och göra en reprisare, då de loppen låg ganska nära varandra i tid.

Men när det började dra ihop sig, så var jag ändå sugen och behövde testa luftrören och lungorna utomhus. Åkte ut till Östhammar för att köra ett test och det slutade med en bästa tid, trots en hel del misstag. Banan är ganska kort ca 10 min, men det gav ändå en bra indikation på att andningen fungerade som den skulle.

Åkte upp till Falun på lördagen, anmälde mig på plats och genomförde första hela loopen av 3 och hade en bra feeling. Försökte memorera de stökigare avsnitten, för att ta rätt linje under morgondagens skarpa läge. 

Middag på Scandic och sedan lite netflix i sängen.

Race day! Vädret såg ut som det skulle, strålande och det skulle bli en dammig historia.

Bytte om, checkade ut och tog en frukost.

Starten var inte förrän 10:30 och man fick lägga in cykeln 10:05, vilket betydde ca 1,5 timme uppvärmning. Denna gång hade jag ingen langning, då Hanna var iväg på spaäventyr, så det fick bli en 0,7 dl flaska all the way....och två gel på ryggen.

Hade knaprat e-caps(saltkapslar) sedan gårdagen, då krampvarning var utfärdad under förmiddagens arbetsmiljö. 

Snurrade runt 6-7 varv uppför "Mördarbacken" (startbacken upp) med efterföljande utför "Gamla mormor" ned till backens fot. Det kändes ok både uppför och utför på den byggda mini downhillbanan , med doserade kurvor och mindre hopp. 

Game plan! Min plan var att ta det lite lugnare i starten och inte nå startbackens topp och vara helt stekt. Därefter hitta kontrollen i loppet på grusvägarna, förbättra position och förbereda mig för att göra allt jag kunde för att inte tappa på de stötigare sektionerna. 

Rullar in cykeln i fållan 10:05 och lägger ned hojen, stretchar lite och surrar lite med folk runtomkring.

Funderar en hel del kring däcktrycket, lite sent att göra några förändringar nu. Hade släppt ut en hel del för att få en mer smooth resa "...kanske var i mesta laget" gick tankarna och klämde upprepade gånger på gummit. Gamblade lite, men hade en rejäl dos med punkteringsvätska i, så det borde vara kassaskåpssäkert.

Uppställning och startdags!

-15 sekunder kvar!

Pang!

Snabbt upp med stödbenet och klicketiklick! cykelskon fast på pedalen och showtime!

Jagar inte som en blådåre till första böjen upp mot backen, utan håller min position i mitten. Kommer fram till kurvan och det blir lite stopp, men ingen fara. Känns ok och nu börjar den riktiga stigningen "Mördarbacken" 

foto:mtbfoto.se

Ställer mig upp och trycker på lite "tat lugnt nu" hittar ett skönt tempo och börjar ta placeringar. Det är ganska löst i backen och i tävlingsfart, så är det lätt att få bakhjulssläpp, då man inte alltid kan välja idealspåret. Får en behaglig resa upp upp till toppen på ca 2,5-3 minuter eller vad det nu blir och ligger runt 15:e plats.

Därefter kommer en kortare utförskörning och sedan tar en lång grusväg vid.

Ute på grusvägen så blir det två klungor, tättklungan och bakom den lite spridda skurar som kan ses som andra klungan. Jag befann mig i andra klungan, men vi var ganska snart ikapp och det blev en större samlad grupp. Efter ca 5 kilometer, så börjar jag avancera på utsidan och känner att det är ett bra tillfälle att förbättra position inför kommande stigar. Jag går ut i vägkanten och det rullar på ganska bra utför, när jag klämmer mig fram till vad jag upplever som en top 10 position..isch!

Men precis i samma skede, så börjar bakhjulet få ett eget liv och fladdrar till höger och vänster...

Tror först att det är lösgruset som däcken svävar på, men inser ganska snart att luften gått ur.....stannar till och det är tomt....ridå!

-Extra slang!!!??

-Nej, hade ingen med mig denna gång och det är bara att knalla tillbaka i motsatt riktning.

Tänker först att jag löser en slang vid stadion och ändå rullar igenom banan (som är jäkligt fin) men det var en bit att gå/jogga och jag hann precis komma tillbaka till Lugnet, innan täten passerade och kände att det tagit alldeles för lång tid och stämplade ut med en Tip Top glass och lite åskådaraktivitet istället. 

Därefter drog jag och jobbade!

Lida Loop next!

och då med lite uppgradering, en FOX

Fox Racing Shox 32K Float SC FIT4